Samenhang met ander beleid


Samenhang met ander beleid

De Agenda moet gezien worden als een beleidskader dat zelfbindend is voor de organisaties die de agenda via de instemmingsverklaring onderschrijven. Die ‘zelfbinding’ bestaat uit het zorgen voor de doorwerking naar relevante beleidsvisies, uitvoeringsprogramma’s en /of beheer.

Daarnaast biedt de Agenda voor het Waddengebied 2050 proces-ondersteunende werking van een gebiedsagenda. Het markeert een punt in de samenwerking waarbij partijen ruim voorafgaand aan hun gebruik van bevoegdheden en juridische mogelijkheden met elkaar het gesprek aangaan over hun ambities en opgaven. Idee is dat een vroege dialoog over dilemma’s en kansen de mogelijkheid biedt om maximaal comfort te bieden naar elkaar, bij soms moeilijke beslissingen. Soms kan gezamenlijke kennisontwikkeling en uitstel van oordeel daarbij helpen. Idealiter leidt het gebiedsproces tot versterking van de samenwerking bij de uitvoering van projecten.

In trilaterale Samenwerking

De trilaterale samenwerking is de samenwerking Denemarken, Duitsland en Nederland op het gebied van natuurbescherming, duurzame ontwikkeling en natuureducatie.

De trilaterale samenwerking streeft naar het realiseren van een
natuurlijk en duurzaam ecosysteem voor de Waddenzee.

De trilaterale samenwerking:

  • beschermt en behoudt de Waddenzee als een ecologische eenheid
  • bewaakt en beoordeelt de kwaliteit van het ecosysteem
  • werkt op internationaal niveau samen met andere kustgebieden
  • betrekt het publiek bij de bescherming van de Waddenzee
  • bewaakt de duurzame ontwikkeling van het WaddengebiedAfbeeldingtril_bw2