Nieuws
Commissiedebat Wadden – 25 januari 2022
Dinsdag 25 januari was de Kamer tijdens het Commissiedebat Wadden in debat met vier nieuwe bewindslieden met ‘de Wadden’ in portefeuille. De vier bewindspersonen zijn de ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Rob Jetten (Klimaat en Energie) en de staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).
Tijdens het debat is onder meer gesproken over het Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026 i.o., gaswinning onder de Waddenzee, de Beheerautoriteit Waddenzee, MSC Zoe en de aanlanding van windenergie in het Waddengebied.
Zie het Commissiedebat Wadden – 25 januari 2022 (op tweedekamer.nl)
Kamerbrieven 2021
Per brief van 6 oktober 2021 is de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2027, de door de Kamer ingediende moties met betrekking tot de Agenda voor het Waddengebied 2050 en een aantal overige zaken aangaande de Waddenzee en het Waddengebied.
Verzamelbrief Wadden 6 oktober 2021
Per brief van 26 augustus 2021 is de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomst van de bespreking in het Bestuurlijk Overleg Waddengebied van eind juni met betrekking tot het Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026, de impactanalyse en duurzame kennishuishouding (kennisregisseur).
Kamerbrief “Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026, impactanalyse en duurzame kennishuishouding (kennisregisseur)” 26 augustus 2021
Per brief van 7 juni 2021 is de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de Agenda voor het Waddengebied 2050, het Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026, de door de Kamer ingediende moties met betrekking tot de Agenda (waaronder de impactanalyse) en een aantal overige zaken.
Verzamelbrief Wadden 7 juni 2021
Erratum Agenda
Op 7 januari 2021 is een webinar gehouden over de Nota van Antwoord voor alle insprekende partijen. Het doel van het webinar was om de NvA toe te lichten en om daarnaast meer gericht in te gaan op de antwoorden zoals opgenomen in de NvA. Tijdens het webinar werd geconstateerd dat op pagina 28 van de Agenda wordt verwezen naar het Waddengebied als natuurgebied, terwijl dit de Waddenzee betreft. De aanpassing van de desbetreffende tekst wordt als erratum (pdf, 86 kB) toegevoegd aan de Agenda.
Kamerbrief over de ontwerp-Agenda voor het Waddengebied 2050
De afgelopen jaren hebben Rijk en regio intensief samengewerkt om te komen tot een zorgvuldige en gecoördineerde aanpak met als doel een betere bescherming van de Waddenzee. Met de Verzamelbrief Wadden van 20 juni 2019 (Kamerstuk 29 684, nr. 185) is de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop hier invulling aan wordt gegeven. Met de brief van 9 juli 2020 hebben de ministers van IenW en LNV de ontwerp-Agenda voor het Waddengebied 2050 aangeboden aan de Tweede Kamer.
De ontwerp-Agenda is het resultaat van vele gesprekken in het gebied en tussen de overheden. Dit proces wordt nu afgerond met een formele consultatie waarin burgers en organisaties een reactie kunnen geven op de ontwerp-Agenda. Onderdeel van dit traject is een internetconsultatie welke loopt van 10 juli tot en met 14 september 2020. Het doel hiervan is om een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid te geven op de ontwerp-Agenda te reageren. Voor meer informatie zie: www.internetconsultatie.nl
Duurzame oplossing Waddenzee voor een bereikbaar Ameland
De Waddenzee is vanwege de grote omvang als ongestoord getijdelandschap een bijzonder natuurgebied. Maar juist dit bijzondere karakter zet, samen met menselijke ingrepen door de eeuwen heen, de bereikbaarheid van dit stukje Nederland onder druk. Het vaarverkeer van en naar Ameland heeft hier last van. Wat is er aan de hand en waar zoeken we de oplossing? Geomorfoloog Ernst Lofvers van Rijkswaterstaat vertelt.
Kamerbrief over governance van de Wadden, investeringen in natuurherstel en Agenda Waddengebied 2050
De Waddenzee is een van de belangrijkste en mooiste natuurgebieden van Nederland. De natuurwaarden en het unieke open landschap zijn van nationaal en internationaal belang. De Waddenzee heeft dan ook niet voor niets de status van Werelderfgoed. Tegelijkertijd leiden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van o.a. klimaatverandering, energietransitie, economische ontwikkeling en recreatie tot nieuwe opgaven en kansen. Gezien de kwetsbaarheid van het gebied vereist dit een zorgvuldige en gecoördineerde aanpak die in goed overleg en samen met de betrokken overheden, beheerders, gebruikers en maatschappelijke organisaties tot stand moet komen. In de brief van 20 juni 2019 (pdf, 342 kB) schetsen de minister van IenW en LNV hoe zij deze aanpak de toekomstige jaren vorm willen geven. In de Kamerbrief wordt ingegaan op de volgende thema’s:
- Governance van de Wadden;
- Investeringen in natuurherstel;
- Agenda Waddengebied 2050.
Pact van Marrum
Deense, Duitse en Nederlandse havens organiseerden op 17 mei 2018 de tweede Trilateral port conference in Harlingen. De Waddenzeehavens en de Coalitie Wadden Natuurlijk ondertekenden er het Pact van Marrum (English version) waarin zij overeenkomen te werken aan een gemeenschappelijke strategie rondom haven- en natuurontwikkeling. Nederlandse versie van Pact van Marrum downloaden
Eerste werkatelier op 23 november 2017
Op 23 november 2017 vond het eerste werkatelier plaats in het kader van de Gebiedsagenda Wadden 2050. Delen, informeren en uitwisseling van ambities en mogelijke zorgen stonden hierbij centraal. De opbrengst van deze dag wordt verder uitgewerkt en benut voor het opstellen van een eerste concept Gebiedsagenda.
Project Regio van de toekomst
Met het project ‘Regio van de Toekomst’ denken ruimtelijk ontwerpers mee over de inhoud van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) die de ruimtelijke opgaven van Nederland op een rijtje zet. Zes ontwerpteams schetsen uitdagende toekomstbeelden voor vier regio’s (pdf, 4.4 MB). Een van de regio’s is de Eemsdelta - Waddenkust.
In de Eemsdelta wordt al geruime tijd gewerkt aan het herstellen van de balans tussen ecologie en economie. De regio zet zich volop in voor de energietransitie en vergroening van het chemiecluster. De openheid van de Waddenkust staat onder druk door de ambities voor de energietransitie en de diverse ruimtelijke ontwikkeling aan de randen van de Waddenzee. De vraag naar ruimte in en rond de havengebieden van Eemshaven en Delfzijl blijft toenemen. Er is sprake van grote ontwikkelingen zoals windenergie op land en in zee, de vestiging van datacentra en projecten ter verbetering van het Eems-Dollardestuarium dat te kampen heeft met teveel slib.
Doel van het ontwerpend onderzoek is om ruimtelijke principes op het spoor te komen die de effecten van de grootschalige ontwikkelingen in deze regio kunnen verenigen met de bijzondere kwaliteiten van werelderfgoed Waddenzee en het Eems-Dollard estuarium. Hoe om te gaan met het ruimtebeslag die de energieopgave, de vergroening van het chemiecluster en de slibeconomie met zich meebrengt? Het is nadrukkelijk een ontwerpend onderzoek; de kaartbeelden dienen als inspiratie voor het gesprek, maar zijn geen uitkomsten of onderdeel van een planproces.
Naast de provincie Groningen en Eemsdelta regio levert ook de Gebiedsagenda Wadden een aandeel in de verkenning. Een van de dilemma’s die rijk en regio in de gebiedsagenda hopen te adresseren is de huidige openheid van het kustlandschap in relatie tot de genoemde ontwikkelingen. Hiertoe heeft het Regiecollege Wadden in 2014 de zogenaamde cluster- vensterbenadering langs de Waddenkust als principe aangereikt: ruimte voor ontwikkeling rond havenclusters, karakteristieke vensters vrijwaren van ontwikkelingen die de openheid aantasten. (Hoe) kan dit principe geoperationaliseerd worden? En levert een antwoord voor Groningen ook handvatten voor de rest van de Waddenkust?